En oblyg hyllning till Göran Segeholm

Igår gick jag sista kurstillfället på kursen ”Ditt personliga bildspråk” på Fotografiska, med Göran Segeholm som kursledare, lärare och inspiratör. Vi avslutade det hela med att fylla i en utvärdering, som man gör efter alla bra utbildningar. Efteråt kände jag mig lite frustrerad över att inte ha fått fram vad jag tänkte och kände i det där lilla formatet. Visst blev utvärderingen en spontan hyllning, men nån plats för analys fanns inte. Och visst talade alla vi delatagare om för Göran vad vi tyckte. Ändå fick jag lust att maila Göran och berätta hur jag kände. Sen slog det mig att som den internettjej jag är, så ska jag ju skriva det här för alla, här på bloggen.

Den här kursen gav så väldigt mycket på så många olika plan. För mig fick den en massa pusselbitar att falla på plats, jag fick ökat självförtroende, jag fick inspiration och kraft att jobba vidare. Inte nog med det. Jag märkte redan idag att Görans workshopledarstill och oräddhet smittade av sig på mitt eget workshopledarskap. Bara en sån sak!

Det jag gillar med Göran är nog just främst hans oräddhet, i kombination med generositet och integritet. Han ställer de jobbiga frågorna, ger sig inte med de enkla svaren, petar och petar. Han pekar inte åt ett specifikt håll, han ger verktygen för att hitta din egen väg. Att gå den här kursen har inte varit helt olikt att gå i terapi. Gruppterapi. Jag saknar det redan.

Jag tycker enormt mycket om Görans  förmåga att förmedla intellektuella modeller utan att bli tungrott akademiskt analytisk för sakens egen skull. Modeller som man ganska enkelt kan tillämpa på sitt eget fotograferande eller sin egen personlighet, och som hjälper en att utvecklas. Som hjälper en att komma underfund med vem man är.

Mycket av det här kan man ta del av om man följer Bildradion, läser Görans krönikor i ”Kamera och Bild” eller går distanskursen ”Visuell kommunikation” på Högskolan i Jönköping. Face to face ger förstås en ytterligare dimension som inte går att överskatta, vilket jag hoppas framgår här.

Självklart rekommenderar jag kursen varmt  (eller någon annan kurs med Göran). Jag skulle dessutom vilja säga så här. Nästa gång du funderar på att köpa utrustning så tycker jag att du ska ta dig en rejäl funderare på om inte det en bättre investering att satsa på en kurs eller en workshop!

Här är de bilder jag jobbat med under kursen. Klicka på dem för att göra dem större!

skane2_w1024_MG_8009.jpgstina-w700_MG_0390.jpgw1024_MG_0090.jpgw1024_MG_0110.jpgw600_MG_9956.jpg

10 Comments

 1. Frida 20 oktober 2010 at 5:26 #

  Word sister!
  Jag har också varit på kurs hos Göran, han är helt otrolig!

 2. Bengt 20 oktober 2010 at 8:06 #

  Hej Stina!
  Du uttrycker det mycket bättre än vad jag kan. Jag skulle gärna gå en fortsättningkurs.
  Vi ses i dec hoppas jag.

 3. Stina 20 oktober 2010 at 9:44 #

  Självklart ses vi i december, och förhoppningsvis på nån kurs eller i livet from now on, Bengt!

 4. Pierre 20 oktober 2010 at 11:19 #

  Har också haft med Göran att göra i olika sammanhang och håller med dig om att han är en otrolig inspiratör. Lät som en riktigt kul kurs!

 5. Hans 20 oktober 2010 at 13:48 #

  Hade förmånen lyssna på Göran i lördags när han tillsammans med Thomas Wågström bedömde årets bildinlämning till SVEFO. Bara en sån möjlighet var värd hela årsavgiften till Stockholms Fotoklubb. Kan bara hålla med; Göran är suveränt bra.

 6. Göran 20 oktober 2010 at 13:54 #

  Det här inlägget ger mig friska kinder och gör mig väldigt glad. Tack för att du tog dig tid att skriva det. Det finns inte mycket som går upp mot välformulerat och uppriktigt beröm.

  Samtidigt vill jag påpeka att deltagarnas engagemang är helt avgörande för om en workshop blir bra eller inte. Jag tycker att ni var många som hjälpte till att skapa en öppen och generös stämning.

 7. Stina 20 oktober 2010 at 14:28 #

  Du har så rätt, Göran, det var en skön grupp, och som jag sa, så kommer jag att sakna gänget. Vissa vet jag redan att jag kommer att hålla kontakten med :), hoppas på fler.

  Hans, jag missade hela grejjen, har lite för många bollar i luften just nu. I’ll be back. Saknar er gänget också!

 8. Annika 20 oktober 2010 at 22:07 #

  Är verkligen jättesugen på att gå den kursen, mycket efter de fina orden du skrivit 🙂

 9. Stina 21 oktober 2010 at 16:35 #

  Just do it, Annika 😀

 10. Christer 29 oktober 2010 at 16:20 #

  Ja, visst är Göran en lysande lärare.! Jag har gått på 2 Fojo-kurser i hans regi. Och du lyckas ju verkligen här på bloggen formulera vad som är Görans styrka som lärare. Går man på kurs hos Göran så får man garanterat ökat självförtroende som fotograf! Flera gånger om.

2 Trackbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Stina Bjurström, reeder feed. reeder feed said: En oblyg hyllning till Göran Segeholm http://goo.gl/fb/LURBJ […]

 2. […] Stina på Mer än tusen ord tipsar om fotokurser på Fotografiska museet. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*