En fotografs förbannelse…

Som fotograf och fotointresserad är det nästan helt omöjligt att titta på ett foto utan att fundera på hur fotografen som tagit bilden burit sig åt för att ta den. I stället för att se innehåll och budskap börjar man fundera på vilken kamera, vilket objektiv, ut vilken vinkel, osv, osv.

Tanken slog mig när jag var och tittade på Pieter ten Hoopen på Fotografiska. Jag kom på mig själv med att fundera mer i linje med  ”såna bilder skulle jag vilja ta, undrar hur han gjort” snarare än vad försöker fotografen säga mig.

Det här blir tokigt av två anledningar (minst). För det första så missar man mycket av själva bildupplevelsen om man försöker plocka isär en bild så här och reducera den till teknik. För det andra tänker jag att man är lite fel på det om man ställer sig de här frågorna för att man tänker sig att man själv vill försöka sig på att ta samma typ av bild. I alla fall om man inte gör något annat än att försöka återskapa andra fotografers maner och visioner. Då kommer man ju aldrig riktigt att hitta sin egen röst.

Om detta har den fantastiske bröllopsfotografen Jonas Peterson skrivit KLOKA ord. Läs!

 

4 Comments

 1. jennifer 08 oktober 2010 at 3:32 #

  Hej, eftersom du verkar intresserad av foto så har jag ett bra tips på en fotoblogg till dig! http://denisevanderroux.blogg.se 🙂 Om du ser detta som reklam/spam så ber jag om ursäkt!

 2. Pierre 08 oktober 2010 at 6:58 #

  Men det där är nog rätt vanligt när man nått ett visst stadie i sitt sätt att se på bilder. Det som jag känner är att man bör analysera bilden i rätt ordning. Gillar jag den? Vad säger den mig? Vad kan den ha sagt konstnären/ fotografen? Sedan börjar jag nog analysera hur den är tagen med allt vad det innebär. En klok man sa att allt är redan uppfunnet och att lösningen är att ta en redan uppfunnen ide och mixa den med sin egen. Att vilja veta hur, leder väl förhoppningsvis till utveckling snarare än kopiering.
  Att njuta av ett verk är för mig att stirra väldigt länge och analysera det 🙂

  Trevlig helg!

 3. Stina Bjurström 08 oktober 2010 at 9:49 #

  Så kloka ord, som vanligt, Pierre. Jag är nog mest ute efter att man som fotograf måste anstränga sig lite extra för att inte upplevelsen enbart ska fastna i det tekniska.

  Självklart måste man låta sig inspireras av andra, ingen man eller kvinna är en ö, som du säger. Det är den där gränsen mellan kopiering och inspiration som kan vara lite flytande, och där det blir extra tydligt när en fotograf har så distinkt uttryck som just ten Hoopen. Hans stil misstänker jag är svår att ”inspireras” av utan att plagiera. Jag har också en känsla att vi kommer att se en de Hoopen-kopior framöver.

 4. Stina 08 oktober 2010 at 11:39 #

  Jo, jag är nog lite intresserad av foto. Tack för tips!

One Trackback

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Stina Bjurström, reeder feed. reeder feed said: En fotografs förbannelse… http://goo.gl/fb/bLqWI […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*