Inspiration – utställningar just nu

Just nu pågår ett gäng intressanta fotorelaterade utställningar i Stockholm. Här kommer några tips:

Jacob Felländer Raoul Wallebergs torg

Jacob Felländer – NowNowNow på Raoul Wallenbergs torg
På Raoul Wallenbergs torg, vid Nybroviken, kan du se Jacob Felländers utställning Nownownow (se bild ovan). Jag tycker mycket om hans drömska tidsresebilder. Tyvärr har jag inte hittat nån sida med mer info än så, så vet du vem som står bakom etc, lämna gärna en kommentar. Uställningen pågår till den 1 maj, och är helt klart värd en omväg!

Keizo Kitajima – Tokyo New York på Gun Gallery
På Gun Gallery visas bilder av Keizo Kitajima. Det är starka bilder som varken är lättsmälta eller inställsamma. Efter att ha tillbringat en bra stund med dessa bilder känner jag att jag gärna vill komma tillbaka igen.

Tokyo Stories på Kulturhuset
Svartvita Tokyo-bilder från 30-talet till nu av fotograferna Tadahiko Hayashi, Shigeichi Naganos och Hiroshi Hamaya visas på Kulturhuset just nu. Den här utställningen har pågått ett tag, men om du missat den, så har du till den 2 maj på dig att reparera skadan.

Årets bild 2010 på Galleri Kontrast
Vernissage av Årets Bild 2010 pågår i skrivande stund på Galleri Kontrast. En utställning att INTE missa! Missa för guds skull inte heller Elin Hoylands bilder Bröderna, som visas i källaren. De är helt underbara!

Maria Miesenberger på Galleri Lars Bohman
Maria Miesenbergers bilder på Galleri Lars Bohman, är precis som Felländers, är inte foton i traditionell mening. Bilderna är ljust svartvita från en svunnen tid – hennes barndom skildrad av hennes far, vad jag förstår- med nästan alla människor förvandlade till kolsvarta skuggor. På ytan enkelt, men väldigt drabbande på något oförklarligt sätt. Jag fick göra ett antal pauser under besöket för jag blev nästan yr och faktist lite illamående. Inte på ett dåligt sätt, utan för att de berörde. Vet inte om de berörde extra mycket för att Maria Mieseberger och jag är jämngamla och hon har sitt ursprung i Skåne.

UTOMSOCKENS

I påskhelgen passade jag på att besöka Malmö Moderna Museum för första gången. Där pågår just en utställning om Diane Arbus bilder och arbete, som är bland det bästa jag sett på länge i utställningsväg. Diane Arbus är förstås en idol, och i den här utställningen har en fransk konstnär vid namn Pierre Leguillon satt ihop en helt formidabel samling bilder från tidningar, magasin, tidskrifter mm. Det är alltså inte så många ”riktiga” foton, men det gör absolut inte saken sämre. Ett enda litet fullsmockat rum som man skulle kunna tillbringa dagar, veckor, i!

2 Comments

  1. Pierre 10 april 2010 at 19:47 #

    Skön sammanställning. Det enda jag saknar med jobbet i Stockholm är alla sådana här möjligheter. Men ska nog ta tåget en helg och kolla in någon av dessa. Ha en trevlig kväll!

  2. ficklampa / nvrmnd 12 april 2010 at 23:08 #

    Härligt! Har du några finfina inspirationstips är det bara att hojta till. Har smygspanat lite på några av de du har i din blogroll, som jag prenumererar via greader. Dock kändes de inte lika inspirerande riktigt som de jag tog upp… Möjligtvis F/1.8 då det är olika fotografer (vad jag fattat det som?)

    Kram!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*