Podcasts – gratis fotoresurser, var du vill, när du vill

Det här inlägget skrev jag ursprungligen för Lilla Gumman. Jag har modifierat det en aning och lagt till några podcasts som jag gillar.

Under förra året tipsade jag då och då om bra podcasts. Jag har nu satt ihop en lista över mina favoriter inom  foto och bildbehandling. Den innehåller även några tips på teknikpodcasts. Länkarna går till sajten som är knuten till podcasten, och man behöver förstås inte ha en iPod för att lyssna / titta. Fördelen med att använda podcastformatet är dock att man automatiskt får nya avsnitt till iPoden/iPhonen när man synkar den med iTunes.

1. TWIP, eller This Week in Photography vänder sig till fotoentusiaster i första hand. Här diskuteras vitt och brett om tekniknyheter, om aktuella fenonmen inom foto och film och mycket annat. Inte alltid så instruerande, men nästan alltid underhållande, och jag har kommit att gilla värdarna, Alex Lindsay, Frederick Van mfl väldigt mycket. Den senare gör ofta trevliga intervjuer med kända fotografer. Twip tillhör samma familj som This week in Technology (oerhört poppis tekniknyhetspodcast i USA),  MacBreak weekly (för den som är intresserad av macnyheter), mfl, och har ofta samma värdar.

2. Photofocus Här är det lyssnarnas frågor kring foto som styr, och svaren är lättfattliga, pedagogiska och informativa. Efter varje avsnitt har man lärt sig något nytt. Photofocus drivs av Scott Bourne, som tidigare drev Twip, tillsammans med lite olika värdar, bla. Rick Sammon, som även skrivit några riktigt bra fotoböcker.

3. The Candid frame drivs av Ibarionex R. Perello, som i varje avsnitt intervjuar en mer eller mindre känd fotograf. Intervjuerna är mycket inspirerande att lyssna på, och Perello har en lågmäld trevlig intervjuteknik som verkar ta fram det bästa hos de personer han intervjuar. I näst senaste avsnittet intervjuas t.ex.den kände reklamfotografen Chase Jarvis.

4. History of Photography: är en riktig guldgruva för den fotohistorieintresserade. Varje termin lägger nämligen Jeff Curto från College of DuPage ut sina föreläsningar i fotohistoria som podcaster. Jag tycker väldigt mycket om det tematiska upplägget.

5. Bildbehandlingssajten Moderskeppet lägger ut sina utmärkta videotips i bildhantering som podcaster.

6. Photoshop User TV: drivs bl.a av Scott Kelby, som står bakom många av de böcker om foto och bildbehandling som du ser på hyllorna. Mycket matnyttig info mellan flamsigheterna.

7. Within the frame – när man läst den fantastiska boken av David DuChemin bör man kolla på dessa 20 avsnitt där David tillämpar sina teorier i form av bildkritik.

8. Photography podcast av Marko Kulik faktaspäckat, intressant och lärorikt, om fototekniker.

9. Photography 101 av Scott Wittenburg – filmer mer med inriktning på nybörjaren.

10. Naturfotografen Martin Bailey Photography Podcast har en trevlig podcast och är en trevlig värd.

11. Intressanta rundabordetdiskussioner PhotoNetCast.com

12. Camera Dojo: intervjuer med kända och mindre kända fotografer i syfte att lära ut och inspirera.

13. Derrick Storys “The Digital Story” har ofta trevliga tekniktips vad gäller fotoprylar och hur man använder dem.

14. TED (står för Technology, Entertainment och Design), sist men inte minst, har ofta intervjuer med fotografer, men är förstås alltid sevärda!

3 Comments

  1. Peter 24 januari 2010 at 17:07 #

    Tack för länkarna, Stina! En massa fotogodis 🙂

  2. Antonio Marques 24 januari 2010 at 23:36 #

    Thanks for the mention on PhotoNetCast. I’m glad that you like the show and included our show in the list together with such worthy podcasts.

  3. Mattias 24 januari 2010 at 23:46 #

    Tack för alla de tipsen, nu blir det många Podcasts i veckan 🙂

One Trackback

  1. […] denna veckas avsnitt av  The Candid Frame, min favoritpodcast  som jag berättat om tidigare, intervjuar Ibarionex Perello just Joe McNally. Så nu tar jag min iPod och går och lägger mig […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*