Tillbakablickar 2009 del 1 av 6 – Nattibilder med tips

Först och främst vill jag önska god fortsättning! Det har varit lite tyst härifrån, och det har varit en medveten vila, men också en följd av hur uselt internet funkar i skärgården.

Det är ju den tiden på året, kanske till och med lite sent, men här kommer i alla fall min tillbakablick över 2010. Eller mina, rättare sagt, för jag har valt att dela upp den i 6 tematiska delar: nattbilder, porträtt, självporträtt, resa, natur, stads- & gatubilder. Under året har jag ju, som många säkert vet, jobbat med ett 365-projekt, dvs en bild om dagen. Det är just inom nämnda områden jag tagit de flesta, och de bästa bilderna under 2009.  På min projektblogg kommer jag att göra en utvärdering av hur  365-projekt gått. Ett av resultaten har varit att jag snävat in mina intresseområde en aning. Om än kanske inte tillräckligt.

Jag börjar med nattbilder, eftersom tänker passa på att svara på en fråga från en läsare hur jag gör för att få skarpa nattbilder utan brus.

För det första är jag lyckligt lottad nog att ha en kamera som klarar höga isotal utan att tillföra störande brus. Jag kan ofta fotografera upp till iso 1600, utan att bruset blir alltför påtagligt, vilket innebär att mina nattbilder ofta är tagna på frihand. Om man inte har en kamera som är så bra på att hantera brus, så kan man ändå få fina nattbilder. Här kommer några enkla tips:

 1. Använd stativ och fjärrutlösare (alternativt tidsutlösning). Stäng av eventuell bildstabilisering om ditt objektiv har sån. Nu kan du sätta ner isotalet (gärna till 200 iso, eller tom lägre), trots att du använder liten bländare.
 2. Rätt exponering är a och o. Underexponerar du och vill lätta upp kommer bruset som ett brev på posten. Du kommer att upptäcka att automatiken på kameran inte funkar alls. Använd i stället bländarförval (eller manuell)  och experimentera med över och underexponering. Testa olika varianter av exponeringar. Mina bilder är ofta tagna med bländare 16 (förvandlar ljuskällor till stjärnor) och 30 sekunders exponering, men det finns inga bra regler här, du måste testa dig fram. Lita inte på kamerans skärm, den kommer troligen att visa en alldeles för ljus variant av din bild.
 3. Bäst bilder får du inte på natten, utan vid skymning och gryning, när himlen inte är kolsvart, utan djupblå.
 4. Fotografera i RAW, så har du lite mer att jobba med om exponeringen inte är ”dead on”  och du kan även justera vitbalans i efterhand, vilket du inte kan annars.
 5. Fler tips kan du läsa på  http://www.paulpolitis.com/night_photography_tutorial.asp

Om bilderna fortfarande blir brusiga finns insticksprogram till Photoshop som reducerar brus. Nackdelen med dessa är dock att de visserligen tar bort bruset, men ju mer man brusreducerar, desto mer detaljer i bilden går förlorade. Jag har använt ett program som heter Noise Ninja, som jag tycker är bra. Jag har dock inte använt det särskilt mycket senaste året.

Här är några av mina bästa nattbilder från 2009:

Turning Torso
Nattbildscollage
Nattbildscollage

Tillbakablickar 2009 del 2 av 6 – porträtt

7 Comments

 1. Ola P 05 januari 2010 at 15:49 #

  Riktigt snyggt!

 2. Stina 05 januari 2010 at 19:12 #

  Tack, Ola!

 3. erica 06 januari 2010 at 23:24 #

  kanonfina! jätteduktig är du!

  dock! har du skrivit 2010 precis innan bilderna börjar 😉 2009 ska det ju stå! 🙂

 4. Stina 07 januari 2010 at 9:34 #

  Tack, Erica! Hoppsan – ibland är det fort och fel. Tack för att du såg och sa!

 5. Peter 10 januari 2010 at 17:17 #

  En mycket bra genomgång, Stina! Kan även tipsa om att aktivera brucreduceringen för långa slutartider om kameran har den inställningen. Kanske är olika på olika kameror, men på min 450D är den iaf väldigt effektiv tycker jag. Och även att använda Live View för att ställa in skärpan. Det går ju att förstora upp motivet på displayen ganska mycket när man ställer in skärpan (manuellt givetvis,)och på så sätt blir skärpan nästan alltid perfekt.

 6. Stina 10 januari 2010 at 17:21 #

  Superbra tips, Peter! Det ska jag testa!

 7. Daniel 14 januari 2010 at 13:29 #

  Fantastiska bilder och tack för tipsen!!

2 Trackbacks

 1. […] första tillbakablicken visade jag nattbilder. Här kommer mina favoritporträtt, även om jag säkert missat något. När jag gav mina […]

 2. […] Nattbilder […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*