Spottad i ansiktet för att jag fotograferade en bro i centrala Stockholm.

Jag köpte ett nytt objektiv idag, och ett sånt måste ju bums testas. Glädjen förbyttes dock snabbt till något annat. På St Eriksbron mitt i Centrala Stockholm, när jag står och fotar ljus och staket och bokeh, stannar en man och frågar vad jag fotograferar. Jag förklarar. Han blir snabbt mer och mer agressiv och kräver att få se om han själv är med. Jag vägrar, av princip och för att han är så otrevlig. Jag vägrar också radera bilden. Han säger att han ska ringa polisen, och jag säger ”var så god”. Då spottar han mig i ansiktet och kallar mig jävla kommunist. Moget. Och fullt logiskt att det inte är ok att fota, men ok att spotta folk i ansiktet, eller hur? Jag blev så paff att jag bara gick därifrån.

Här är bilden. Jag har god lust att publicera ansiktet. Vad tycker ni? Polisanmälan har jag gjort, även om jag vet att det inte gör nån skillnad. För det är fullt tillåtet att fotografera, men det är ta mig fan inte lagligt att spotta folk i ansiktet.

Idiot som spottar folk i ansiktet

33 Comments

 1. Håkan 26 november 2009 at 20:54 #

  Sicken typ. Publicera du bilden. Vad jag vet får man fotografera folk på allmän plats utan problem.

 2. Johan 26 november 2009 at 20:59 #

  Man har rätt att publicera bilder tagna på offentlig plats, däremot kan man inte sälja bilderna vad jag vet.

  Publicera bilden på mannen, det har du full rätt till
  Snyggt att polisanmäla
  Har du kvar hans spott? Du har ju bild på han, det kanske räcker.

  Och till sist, JÄVLIGT TRIST. Vad tänkte han på egentligen? Vill han inte bli fångad på bild får han väl bli vampyr.
  Tråkigt att det hände dig. Men stå på dig och räds inte idioter!

 3. ficklampa 26 november 2009 at 21:04 #

  Seriöst, vilka jävla retards det finns. Alltså han, inte du. Han kan inget kräva, bara be dig ta bort bilder. Gör du det inte är det upp till dig men det är inget du måste göra…

  Han behöver kamma sig och skaffa sig ett jävla jobb. Fan vad sur jag blir!

 4. Christofer 26 november 2009 at 21:05 #

  Enligt lagen får du fotografera vem du vill.. var du vill. Så publicera du den. Fan vilken typ alltså.

 5. Per R 26 november 2009 at 21:28 #

  Publicera bilden så vi får se vem det är. Vad har han i handen? Ser ut som en batong. Du får fota på allmän plats.

 6. Ola 26 november 2009 at 21:31 #

  Publicera!!!!

 7. Kajsa 26 november 2009 at 21:32 #

  Hur kan man göra så!? Tänk att man aldrig upphör att förvåna sig över vilken massa små rädda människor det finns…

 8. Tom 26 november 2009 at 21:38 #

  Trist med sådana typer, om man har så stora problem som han tycks ha skulle han nog bosätta sig långt ute på landet vart han inte träffar andra människor, publicera idioten.

 9. Leif 26 november 2009 at 21:52 #

  Jag förstår att du lockas av att publicera ansiktet på puckot, men skulle bestämt avråda från det. Det kan du få fan för och tro mig: inget gott kommer att komma från det.
  Bespottad har jag aldrig blivit. Däremot råkar man ju då och då på ”fotopoliser” som tycks bli oerhört provocerade oavsett om kameran riktas mot dem eller inte. Tyvärr måste jag erkänna att det med tiden gjort att jag drar mig för att fotografera i offentlig miljö.

 10. Anonym 26 november 2009 at 22:04 #

  Det är ju också så att en liten del av vår befolkning faktiskt är kriminell och därför av olika anledningar absolut inte bör fastna på bild. Rent hypotetiskt skulle ju en bild kunna leda till en identifierad brottsling i ex. Efterlyst. Rent hypotetiskt alltså…
  En sund och normal människa gör inte så utan anledning…

 11. Carl 26 november 2009 at 23:05 #

  Vilken historia. Och vilken människa. Människor som gör sådana saker måste ha en jävligt märklig självbild. Bra att du polisanmälde.

 12. Helena 26 november 2009 at 23:15 #

  Vilken idiot!
  Jag hade nog inte heller visat ansiktet, man får, men vet inte vad som kan hända, nån till nån kan känna igen personen. Är X så pass fräck att spotta dej i ansiktet vet man ju inte vad han kan ta sej till. Man vet inte, han kanske är efterlyst och ville därför inte visa sitt ansikte?!

  Hursomhelst gör man inte så!

 13. Annika 26 november 2009 at 23:17 #

  Men herregud vilken skum snubbe. Spotta en kvinna i ansiktet bara sådär? Mitt i stan? Jag tror fan inte mina ögon.. Man undrar ju vad han tänkte på. Nu är man verkligen inte sugen på att gå ut och fota i stan.

  Vad var det för objektiv förresten? 🙂

 14. Fotograf Elin Ivemo 26 november 2009 at 23:42 #

  haha! jävla idiot! och varför ”jävla kommunist”? vad hade det med nåt att göra. Han lär vart hög på nåt, om inte borde han inte gå ensam på gatorna..

 15. Stina 27 november 2009 at 0:39 #

  Ja, vilken story. Och det här kommer att låta helt knäppt, men jag kommer nog att vara den där snubben tacksam. Min uppgift inför nästa veckas fotouppgift är nämligen att fotografera nåt som jag verkligen gillar. Den här händelsen får mig att inse hur mycket jag gillar gatufoto. Och att det är värt att stå upp för att få göra det man gillar att göra. Idioter kommer man alltid att stöta på, och jag tänker inte låta sig dras ner på den låga nivån. Därför kommer jag inte att publicera ansiktet. Men polisanälan står jag fast vid.

 16. Isabell 27 november 2009 at 0:49 #

  Men herrejesus.. ! .. hur kan man göra så som människa ? Har folk ingen respekt för sina medmänniskor längre.. ? Jag hade blivit skogstokig om någon gjort det mot mig.. usch!

  Jag som är intresserad av gatufoto blir lite avskräckt faktiskt.. faktum är ju att man inte vet något om personerna man möter på gatan.. !

 17. Annika 27 november 2009 at 0:52 #

  Åh fan? Jag tyckte det såg mer.. vidvinkligt ut.. fast ändå inte. Spännande med nytt iaf!

  Visst ser det ut som han håller en batong i sin högra hand? Du kanske hade tur som kom undan med en spottloska i fejjan 😉

 18. Camillasfoto.se 27 november 2009 at 9:07 #

  Helt sanslöst! Vilken idiot. Om han bara varit vänlig istället och sagt att nej jag vill verkligen inte hamna på fotot. Du gör rätt som inte visar bilden, han visade ju tydligt att han inte ville då är det ju dumt att utmana det. Skönt att du inte blev avskräckt i alla fall.

 19. Johan 27 november 2009 at 9:29 #

  Vilket jävla Svin. Hade jag sett honom göra det..grr.. Stryk skall han ha. Häng ut honom bara!! Han skall inte komma undan med en sån sak

 20. Pontus 27 november 2009 at 10:38 #

  Tråkig historia. Men det bästa är att du inte visade bilden och vägrade ta bort den, det är jävligt starkt. Oftast kan sådana situationer kännas väldigt hotfulla/pressade. De flesta på stan vet inte vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

 21. Sebastian 27 november 2009 at 11:40 #

  Klart du ska publicera ansiktet =)

 22. AnnaKK 27 november 2009 at 14:47 #

  Folk är verkligen inte kloka! 🙁

  Helt rätt att polisanmäla – däremot ska du nog inte publicera ansiktet på honom, för även om du har all rätt i värdlen att ta fotot så kan det vara kikigt att publicera det offentligt. Personuppgiftslagen…

  Hoppas bara att du inte slutar fotografera på allmänna platser i och med detta! Förstår verkligen att det måste ha varit en jätteotrevlig grej att bli utsatt för, och att den antagligen kan spöka länge efteråt i bakhuvudet och så där. Men stå på dej – det var ju ändå du som hade rätt och han som var en supermegaidiot!!!

 23. Jens 27 november 2009 at 18:37 #

  Asså de här är vad canon pratar om, att man ska plåta en story!

  Idioter är nått vi bara får mer av, man kanske ska börja plåta med munskydd. Ändå rätt intressant hur folk tar med sig sina dåliga dagar utanför dörren.

  btw stina, du vet ingen som vill köpa två st pocketwizards (eu modell) till ett överkomligt pris? 🙂

 24. Peter 27 november 2009 at 19:17 #

  Vilken idiot! Förstår att det var obehagligt men du gjorde helt rätt som inte raderade bilden. Och även att du inte visar idiotens ansikte här, det tjänar ingenting till.

  Tror du hade en väldig otur som råkade stöta på honom. Jag har aldrig råkat ut för något liknande här i Sthlm. Tvärtom så brukar många vara nyfikna och komma fram och snacka när jag är ute och kvällsfotar med stativet. Många stannar t.o.m. upp bakom mig när jag står med kameran och frågar om det är ok att fortsätta promenera. Jag kanske har haft en väldig tur?

  Hoppas iaf att du inte blir mindre sugen på att fota efter denna händelse.

 25. kk 28 november 2009 at 10:15 #

  Att spotta någon i ansiktet räcker som provokation för att kunna slå första slaget och komma undan med det i rättegång, enl erfarenhet. Så jag hade nog agerat annorlunda om någon gjort så på mig 😉

  Men tycker definitvit du skall publicera bilden med ansikte. Överallt. På bloggen. I tidningar. osv. Om hans bekanta, arbetsgivare osv får se bilden får han ju skämmas ordentligt.

 26. Kjell-Åke 28 november 2009 at 10:56 #

  Helt rätt att Du satt en påse på huvudet på honom. En sån fuling skall inte synas och inte komma åt att spotta.

 27. Morgan 28 november 2009 at 21:06 #

  Det var inte roligt att läsa om detta, en hemsk person och bete sig på detta sättet är bedrövligt. Det finns faktiskt något som heter folkvett och tyvärr verkar det som om alla inte fått lära sig det. Jag är inte bra på att slåss och det man inte bra på ska man inte hålla på med, men frågan är om jag inte hade chansat på att gett han snyting ändå. -Stå på dig Stina!
  Morgan

 28. Londonhjärta 29 november 2009 at 20:13 #

  Usch vilken stil, jag hade tappat besinningen fullkomligt om jag varit i din situation.

 29. Agneta 30 november 2009 at 0:18 #

  Stina! Bra att du inte lät dig provoceras.
  Instabila personer kan vara oförutsägbara.

 30. Thorsten Klint 30 november 2009 at 11:35 #

  Riktigt trist – kan inte mer än stötta dig och hålla med dem som säger – publisera bilden på den dj …..

  Mvh Thorsten

 31. Maria 30 november 2009 at 18:32 #

  Usch och fy vilken otrevlig typ du råkade ut för. Det finns folk till allt, det är tydligt det.
  Bra att du polisanmälde…
  Hoppas du slipper sådana här påhopp fler gånger, och lycka till med nya objektivet.
  /Maria

 32. Stina 30 november 2009 at 23:30 #

  Jag vill tacka för allt stöd jag fått! Det gör det lite mindre läskigt att ge sig ut och plåta igen, faktiskt!

 33. Malin H 03 december 2009 at 15:27 #

  Jag hittade hit via Morgan och jag måste säga att jag blev paff också när jag läste detta… Herregud!!

  Det finns folk till allt… som man bruakra säga.

  //Malin H

One Trackback

 1. By 2 saker & 1 flodhäst. « Morgan Karlsson on 29 november 2009 at 19:37

  […] råkade ut för när hon var ute och fotograferade en bro länk till hennes berättelse finns här. Gå gärna in stöd henne i denna i otrevliga situation hon råkade ut för. Så det var 2 saker […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*