Blixtskola ABC: del 6 – fler bra prylar att ha

Det här blir sista inlägget om prylar för blixfotografering (på ett tag i alla fall). Här kommer jag att nämna ytterligare ett antal verktyg som man behöver i sin ”blixtstudio”.

Blixtljusspridare

Paraplyer och softboxar
Paraplyer och softboxar används för att sprida ljuset och göra det mjukare, samt för att styra det. Paraplyer kan man antingen slå blixten igenom (som på bilden nedan) eller studsa mot. Paraplyer är betydligt billigare än softboxar, men man kan inte styra ljuset lika effektivt med dem, om man t.ex. vill lägga blixten väldigt exakt. Generellt kan man säga att paraplyet eller softboxen måste vara lika stor som ditt motiv för att få ett snyggt, mjukt ljus.

Blixtbouncer, Lightspere etc
Det räcker alltså inte (som reklamen gör gällande) att sätta på en liten blixtbouncer, eller en lite större Lightsphere eller liknande. Båda dessa är utmärkta att använda tillsammans med paraply, eller när man slår blixten i tak eller väggar, för att på så sätt mjuka upp ljuset. De stjäl förstås en del ljus så det gäller att taket inte är för högt.  Att använda en ensam liten softbox ger oftast inte heller önskat resultat, utan man behöver nog flera för att uppnå resultat.

Skärmar
Man kan använda skärmar föra att fånga upp blixtljuset på den sida man inte har blixt (se bild nedan). De billigaste och vanligaste har silver på ena sidan och är vita på andra. Det finns också transparanta skärmar som man kan använda för att slå blixten igenom i stället för paraply. Då behöver man en hållare (se belysningsställ nedan) eller en kompis. Det fiffiga med just skärmar är att man kan använda dem för att skapa mjukt ljus utomhus när det är hård sol, genom att skugga motivet med dem.

Man klarar sig ganska långt med bara en blixt genom att använda just en reflexskärm (se bild nedan)

Resten

Belysningställ
När inte blixten sitter på kameran måste den sitta nån annanstans. Ett vanligt stativ funkar, men de är tyngre, mindre smidiga och dyrare än ett sk belysningsstativ. Själv köpte jag det billigaste som fanns, Dörr på Cyberphoto, för 395 kr, men känner mig begränsad av att minimihöjden är ca 1 meter (för högt), och att det är skrymmande även när det är ihopfällt, dvs. svårt att ta med sig. Till belysningsstället kan man skaffa armar för att hålla skärmarna (se bild). Man måste dessutom köpa till en monteringsandordning. Här bör du fråga när du köper för det finns olika varianter, och be att få visat för dig hur de monteras, för det finns ingen bruksanvisning och det är minst sagt svårt.

Stativ
Behövs oftast inte när man blixtfotar, om man inte ska ta självporträtt, för då är det ju lämpligt.

Gels
Gels är färgade filter som man sätter på blixten för att a) komma åt blandljus, dvs när man har ljuskällor med färgtemperaturer som är andra än blixten, t.ex. lysrör. Såna krockar kan man inte ens rätta i photoshop  b) Färga bakgrunden. Mer om det längre fram.

Gobos, snoots, honeycombs och mycket mer
Gobos, snoots, honeycombs och mycket mer är alla verktyg för att styra och kontrollera ljuset. Det är dock överkurs, men det kommer lite mer om detta längre fram.

Det här är min egen enkla set up:

belysning_IMG_7560

5 Comments

 1. Leif 21 november 2009 at 11:41 #

  Håller med dig om att det är synd att Dörrs belysningsstativ inte går att få lägre. Funderar på att byta ut ett eller ett par av mina mot Manfrottos Nano 5001B, det kanske vore något för dig också. De finns att köpa bl a hos Cyberphoto.

 2. Stina 21 november 2009 at 21:50 #

  Leif: jag kollade på just dem igår, faktiskt. De har maxhöjd 190, och minhöjd 49 cm, blir 48 cm hopfällda. Perfekt! Inte jättedyra heller; 580 på Cyberphoto (hundra spänn dyrare dock på Scandinavian!) Det lutar åt såna för mig också, men än så länge tycker jag det är surt att köpa saker som jag redan har, om du förstår…

 3. Leif 22 november 2009 at 0:42 #

  Det är förbannelsen med fototillbehör: hur mycket man än köper på sig är det alltid något som fattas… 😉
  Fast till Dörrs försvar så går det ju faktiskt att hissa upp blixten nästan en meter högre än med Nano-stativet. Men vi får se om tomten kommer med några hårda, avlånga paket om en månad! 🙂

 4. Patrik 22 november 2009 at 1:12 #

  Sv. Tack! Ja, det blev bra färger i den =D

 5. a home far away 22 november 2009 at 5:48 #

  Hjälp vilken matnyttig blogg du har, massor av fina tips och härliga foton, guuud så inspirerad jag blir att lära mig mer om fotografering!!

  Ha en fin söndag!
  Kram Gunilla i Singapore

One Trackback

 1. By Varde ljus – med blixt | Mer än tusen ord on 06 december 2010 at 23:22

  […] så här skulle en skiss kunna se ut, (och längst ner i det här inlägget finns en bild)  fast jag hade blixten på kamerans högersida, och skärmen på vänstra. Dessutom har jag ingen […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*