Göra om göra mer rätt – regn och rätt exponering

Långholmsgatan

Jag har ganska nyligen börjat på en fotokurs. Nu funkar jag så att jag inte förmår göra det enkelt för mig.  När det gäller att välja ut en bild vilken bild jag ska lämna in, så väljer jag ut en bild som jag känner mig osäker på. En bild jag gillar, men som ”saknar” nåt. Till nästa gång är temat färg,  och jag lämnade in den undre bilden i det här inlägget. Jag tycker jag lyckats hyggligt med just färgerna , men stör mig samtidigt enormt på att den har en plastig hdr-känsla. Jag har funderat mycket på hur jag skulle kunna göra om den på ett bättre sätt.

Ikväll, på vägen hem från jobbet, tog jag ett gäng regnbilder. När jag sen bearbetade dem i Aperture upptäckte jag vad det var som förstörde bilden nedan. I den här typen av bilder verkar det som det är extra viktigt att få till exponeringen (vilket är svårt!), och inte underexponera. Minsta lilla man drar upp exponeringen eller ljusar upp högdagrarna, så känns bilden fake direkt. Jag kan förstås inte säga om det gäller för alla kamror, men det gäller definitivt min Canon 5dmII.

Bilden ovan är föresten nästan rakt av ”ur kameran”, vilket är väldigt ovanligt för mig. Det enda jag gjort i Aperture är vitbalansera och i Photoshop har jag skärpt bilden. Testa gärna hur det funkar för dig och återkoppla till mig!

langholmsgatan-w900_IMG_8964

One Comment

  1. johanna [FOTOBLOGG] 17 oktober 2009 at 14:16 #

    tack för dina fina ord! ska jag vara ärlig vet jag inte precis hur rss funkar… men jag ska kolla upp det och försöka fixa det 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*