Gör proffsiga svartvita bilder med Silver Efex Pro

Echo

Yta

Mamma

wet-w700_IMG_8974

Blad

Efter att ha hyllat Silver Efex Pro utan att egentligen tala om vad det är, så lovade jag att skriva några rader om detta underbara program. Med Silver Efex gör man egentligen bara en enda sak: svart-vit konvertering. Det finns som plug in till Aperture, Lightroom och Photoshop (se bild nedan). Finessen med detta program är att man får ett gäng ”färdiga” konverteringar, och man kan testa sig fram på sin bild med bara några få knapptryckningar.

De flesta konverteringar i Silver Efex har sitt ursprung i olika film, filter- och mörkrumstekniker, som push, Sepia, Amrotype, Cyanotype, infraröd, rött till grönt filter, Holga, mm. Man kan också välja från en lista med olika svartvita filmtyper, som t.ex. Kodan 100 T-max, Kodak Tri-X 400 mm, för att få en konvertering med ganska exakt den känslan och det korn som man fick när man använde en sådan film.

Förutom att det går väldigt mycket snabbare än att själv konvertera i Photoshop (i alla fall för mig), så får man en helt annan känsla i konverteringen, som till stor del sitter i det realistiska kornet, men även i kontraster mm. Jag är i alla fall helt oförmögen att själv skapa ett korn i Photoshop som tar hänsyn till låg- och högdagrar mm.

Om du själv vill testa kan du ladda ner en 15-dagars testversion från Nik Software. Jag måste dock varna för att det är beroendeframkallande och kommer att bli dyrt – dryga 2000 kr betalade jag, och det var som sagt lite billigare att beställa från Apple Store än från Nik själva.

Skärmavbild 2009-10-08 kl. 23.05.31

7 Comments

 1. Annika 09 oktober 2009 at 9:27 #

  TUFFT! Nu fattar jag lite mer 🙂 Det här ska jag nog testa i helgen, bra att det fanns en testversion.

 2. Johan 09 oktober 2009 at 12:41 #

  Svinbra program/plugin, ..men tycker iof att det ligger ett visst kunnande i hur man nyttjar Efex också. Bara för att man har det så blir det inte per automatik bra svartvita bilder. I min mening kanske man skall fundera på att utveckla ”sin” stil i programmet för att få det hela lite unikt och dina bilder med en konsekvent look. Men så tycker kanske bara jag. Därför har jag en fråga till dig: Hat du någon favorit-setting/style i Efex som du är säskilt nöjd med, och vilka settings är det isåfall? Tack för bar blogg för övrigt. /Johan

 3. Linus 09 oktober 2009 at 12:42 #

  Vad roligt! Skall kolla in detta med det samma.

 4. Leif 09 oktober 2009 at 17:48 #

  För de som inte vill spendera lika mycket pengar så kan jag rekommendera B/W Styler för $50. Inte lika flashigt yttre som Silver Efex, men minst lika bra (om inte snäppet vassare).

 5. Julia 10 oktober 2009 at 16:30 #

  Det lät väldigt bra faktikst, ska nog också testa det 🙂

 6. Helena 10 oktober 2009 at 18:39 #

  Hej igen!

  JAg var och såg Flickan som lekte med elden ni kväll och i en scen så såg jag en sak som jag tror du har fotat. Den statyn som sitter utanför sjukhuset med barnet som har handen ovanför vattenytan. Hittade den här i detta inlägget, men visst har du visat den innan, fast i färg 🙂
  Tänk, jag tänkte på dej när jag fick se den 🙂 det var bara det jag ville säga.
  Ha en skön lördagskväll.
  /Helena

 7. Stina 11 oktober 2009 at 20:25 #

  Johan: jag håller med dig till 100%, det gäller att hitta sin egen stil. Än så länge har jag redigerat bilderna som jag brukar, och sen konverterat dem, men nästa steg är förstås att skapa en egen ”mall”. Där är jag dock inte riktigt än, men om jag kommer på nåt bra sätt så lovar jag att skriva om det.

  Leif: synd att jag inte hittade det programmet tidigare. Jag testade som sagt några, men tyckte inte de var så bra, så jag valde Silver Efex för jag orkade inte leta och testa.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*