Blixtskola ABC: del 3 – checklista utrustning

Som jag skrev i första inlägget, så är blixtfoto ganska kostsamt, för man behöver ett gäng prylar. Ju mer man vill göra, desto mer grejer behöver man, som vanligt. En del kan man pruta på, ibland göra själv. Annat är helt enkelt nödvändigt.

Här kommer en mycket kortfattad checklista på sånt man behöver. Jag kommer att skriva om dessa uppdelat på några kortare inlägg.

 1. Extern blixt eller blixtar: som jag nämnde i del 1 vill man helst ha så kraftfull blixt som möjligt. Ju fler man har desto roligare blir det. Av de bilder som jag hade med i förra inlägget är dock flertalet tagna med bara en blixt. Jag kommer att ta upp vad man ska tänka på när man ska köpa n blixt.
 2. Fjärrutlösare: man behöver ju kunna fjärrutlösa sin blixt för att få full kontroll över ljuset. Jag tar upp de olika tekniker och prylar som finns för detta, och dessas för och nackdelar.
 3. Prylar att styra ljuset med (skärmar, paraplyer, gels, softboxar, gobos, cookies etc): för att få bästa resultat behöver man kunna diffusera, rikta och färga ljuset. Här finns det utrymme för uppfinningsrikedom!
 4. Ljusstativ & bakgrunder: kanske inte det första man köper, men rätt bra att ha.

Jag har säkert glömt något, och uppskattar väldigt mycket att få input via kommentar eller twitter eller annat.

2 Comments

 1. Annika 08 oktober 2009 at 8:55 #

  Ljusstativ känns som en otrolig nödvändig grej för mig iaf. Måste köpa ett snarast! Det är ju stört omöjligt att placera blixten på ett bra sätt annars..

 2. Annika 08 oktober 2009 at 11:27 #

  Bra tips. Läste att de inte gick att få LÄNGRE än 70cm först, vilket hade varit sanslöst dåligt och oanvändbart. Men lägre än så vill jag sällan ha ändå.

  Det jag funderar på är om man behöver kulhuvud till blixtstativet?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*