Blixtskola ABC: del 1 – Varför blixt?

Bia-Sakrak-sv-w700-20090228_1181

Du har säkert hört och sett begreppet ”strobist”. Det engelska ordet låter betydligt mer spännande än ”fotograf som använder blixt”. Det hela går ut på att använda blixt som inte sitter på kameran, och som på ett eller annat sätt (jag återkommer till det) utlöses med fjärrstyrning. Själv ahr jag  i det längsta uppfattat detta som lockande, men svårt, krånglig och dyrt. Det sistnämnda håller kvarstår tyvärr, men så svårt och krångligt tycker jag nog inte det är längre.

Det har dock varit en krokig väg att komma dit jag är idag. Jag har inte lyckats hitta någon ”Blixtfoto för dummies”, utan har fått pussla ihop information från många olika källor. Mycket av den information som finns är på engelska. Jag tänkte därför sammanfatta mina egna erfarenheter i ett antal inlägg här på bloggen. Jag vill dock understryka att jag fortfarande i allra högsta grad är nybörjare, och har en lång resa framför mig.

Innan jag äntligen kommer in på ”varför” ska jag kanske börja med att definiera vad jag menar när jag skriver blixtfoto. I den här, och i kommande artiklar avser jag foto där man som ljuskälla använder små, externa blixtar. Inte hur små som helst, dock. De ska allra minst motsvara prestandan i en Canon 430 EX / Nikon SB 60, och det måste gå att fjärrstyra dem.

1. Blixtar är små
Detta leder vidare till en första anledning att använda sig av blixt. De är relativt små och behändiga att bära med sig, särskilt om man jämför med klassisk studiobelysning. Förgrundsfigurerna inom strobist-rörelsen (det kommer mer om dem i ett senare inlägg) har i många fall sina rötter just här, och hävdar med bestämdhet att man med småblixtar kan göra det mesta som går att göra med studioljus. I och med att de är små, så lämpar de sig alltså perfekt att bära med sig, och för sk. ”on-location”-fotografering. Alltså, i stället för att dina motiv kommer till dig och din studio, så kommer du till motivet.

2. Blixtar är billiga
Eller rättare sagt, relativt billiga. Om man jämför med studiobelysning pratar vi småpengar, men om man ser till en hobbyfotografs budget, så är det, som  med det mesta inom foto, riktigt, riktigt dyrt.

3. Blixt ger dig flexibilitet och ökar din kontroll över ljuset
Hur ofta har man inte skjutit upp en fotosession för att ljuset varit tråkigt eller ”dåligt”? Du som jag letar väl och längtar efter det där speciella mättade ljuset, en solig sen eftermiddag / tidig morgon mm? Om du lär dig hantera blixtfoto, kommer du att skapa fler fototillfällen, utan att du behöver sitta och vänta på ljuset.

4. Med blixt kan du skapa eller understryka stämningar
Du kan använda blixtbelysning för att på ett mer kontrollerat sätt understryka och förtydliga de stämningar som du vill förmedla. Jag kommer att visa exempel på detta längre fram.

5. Blixt ökar din kreativitet och och kanske hitta sin egen stil
Den här punkten är egentligen en sammanfattning av det redan skrivna. Det bästa och antagligen enda sättet att lära sig och utvecklas inom blixtfoto är att själv testa och experimentera med ljus. I och med att man gör det tycker i alla fall jag att jag fått många nya idéer och blivit mer kreativ.  I och med det så hoppas jag att det stämmer, som de säger, att man kommer närmare att hitta sin egen stil och sitt eget uttryck. För allt foto handlar ju faktiskt om ljus, till syvendes och sist.

I nästa inlägg kommer jag att ta upp VAD man måste göra för att lyckas med blixtfoto, därefter kommer ett inlägg om vad man kan göra med en eller flera blixtar.

per-w500-IMG_7505

15 Comments

 1. Annika 23 september 2009 at 8:40 #

  Bästa, bästa, bästa Stina! Den här artikelserien kommer bli så intressant, skönt att någon tar upp det på svenska.

  Sista bilden, mycket snygg! Men hur har du fått det korta skärpedjupet? När jag fotar med min blixt måste ja ha bländare 14 :S Det kan iofs ha med min fjärrutlösare att göra.

 2. Annika 23 september 2009 at 8:45 #

  Jag vill tipsa om din serie på min blogg om det är okej? 🙂

 3. Robert Hammar 23 september 2009 at 8:50 #

  Visst är det kul med blixt när man har kommit på hur det hela fungerar. Och, ja hur simpelt som helst är det när man har fått grepp om hur det fungerar.

  Hälsningar

  Robert Hammar

 4. Helena 23 september 2009 at 9:27 #

  Hej hej!

  Vad kul att du ska göra en liten blixtskola, ska bli spännande att läsa. Kul och bra initiativ!
  Har också letat efter en bra bok och hittar inte heller nån, konstigt tycker jag, att det inte finns nån. Då är det bra att du finns 🙂

  Ha en fin dag.
  /Helena

 5. Stina 23 september 2009 at 10:12 #

  Blixt är kul, jag har nog inte betonat det tillräckligt, hehe. Jag kommer att ta upp just lästips och kurstips mm, Helena, och Robert, du jag kommer självklart att ta upp dina kurser, som var startpunkten för mig!

 6. MissJeni 23 september 2009 at 11:42 #

  Vad kul med en svensk översättning om blixhantering 🙂 Själv har jag hittills bara fotat med extern blixt fastmonterad på kameran. Så det här ska bli en intressant läsning 🙂

 7. Morgan 23 september 2009 at 11:54 #

  Det här blir en spännande följetong. Blixt använder jag för sällan, det är nästan så man drar sig för det även att jag har en ganska bra extern sådan. Lycka till med blixtrandet och jag hänger med vidare i din blogg!
  Morgan

 8. smultris 23 september 2009 at 11:54 #

  ohhhh så spännande.

  jag använder mina studioblixtar för att simulera fönsterljus, solljus osv men jag är så långt ifrån lärd som man kan bli… om blixtvetenskapen kan mätas på en 10-gradig skala så ligger jag djupt på botten av den 😉

  men… jag tycker det är sjukt skoj även om jag för tillfället har svårt att orka ta mig för något alls…

  jag kommer absolut att bokmärka dig, dels för att du är intressant, för dina fina foton och dels för blixtskolan…

  strobist, jag vill också kalla mig strobist… det låter coolare än att kalla sig fotograf 😉

 9. Rania 23 september 2009 at 13:07 #

  Åh vad kl att du skriver om detta då jag nyss insett att jag verkligen behöver och även vill lära mig mer om blixtar!

 10. CamillasFoto.se 23 september 2009 at 13:54 #

  Å vad bra att du tar upp det här. Är i blixtköpartankar och funderingar just nu så det här kommer att bli intressant.

 11. ElinsPhoto 23 september 2009 at 18:56 #

  Har varit sugen på blixt länge, har inte fotat så många porträtt men blir allt mer och mer sugen. Inspirerande inlägg om blixtar!!
  PS: Fin blogg 🙂

 12. Elin Ivemo - thisistheyear 23 september 2009 at 22:59 #

  GRYMT! jag har letat efter en lättskriven guide, tack! 😀

 13. Pierre 24 september 2009 at 6:36 #

  Kan bara hålla med om att det är ett bra initiativ att skriva om blixtar på svenska. Och jag undrar också som Annika hur du får det korta skärpedjupet. Jag fotar oftast runt bländare 11 med blixt.

 14. Sarah Belkhokh Fotografi 24 september 2009 at 20:52 #

  Skitbra initiativ. Kommer följa och sträckläsa…

 15. Marie F 28 september 2009 at 1:43 #

  …o nu fick du hela Annikas läsarkår in här också haha! Kul att hitta hit (tack Annika). Nice blog, I´ll be back.
  /Marie

One Trackback

 1. […] för idag: Länk 1 Anledningen är denna:  jag vill helt enkelt inte falla i samma register som dessa: länk […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*