Lördagsinspiration – gå på utställning!

Just nu pågår faktiskt ett antal fina fotouställningar (och annat) i Stockholm. Här kommer några som jag tycker du ska kolla in om du har funderingar kring vad du ska göra i helgen:

Joakim_KocjancicParadise av Joakim Kocjancic visas på Double Elvis Gallery . Se Stockholm ur ett perspektiv som är rätt mycket motsatsen till glättade turistbilder, vars svärta suger tag i en. Passa på att dricka en kopp riktigt god dubbel espresso för en billig penning. Double Elivis på Kocksgatan 52, på Söder,  är definitivt ett ställe där jag skulle kunna tänka mig att hänga mycket.

Fotograf Johan Bäveman ur Albiner - I skuggan av solenPå favorit-galleriet Kontrast visas Albiner – I skuggan av solen av Johan Bävman. ”I Tanzania lever en liten del av befolkningen under ständigt dödshot. Utbredd vidskepelse och Afrikas brännande sol gör vardagen till en kamp på liv och död för landets albiner.” De här bilderna är otäcka, varma och vackra på samma gång, på ett sätt som för tankarna till James Nachtwey. Den här utställningen berör enormt, missa den inte. Galleri Kontrast hittar du i början av Hornsgatan (nr 8), inte långt från Slussen. Just nu pågår föresten även en utställning med bilder man kan köpa i källaren. Jag skulle vilja köpa dem alla, men allra mest Pieter ten Hoopen-fotot för 11.000 kr (som jag inte har). Kontrast är även stället att gå till när du är sugen på att köpa superfina fotoböcker.

Lise Sarfati EvaClaire02 ur utställningen Austin-TexasFotografins hus visas Magnumfotografen Lise Sarfatis studie av tonåringar i sin egen miljö i en utställning som heter Austin-Texas. Det är, som DN skriver i fredagens På Stan- bilaganaiva och brutala bilder med en besvärande sensuell underton som låter os skymta en hemlig inre värld hos de avbildade personerna, och lämnar betraktaren med fler frågor än svar.Fotografins hus hittar du i Konstnärshuset på Smålandsgatan 7. Den lite hemliga porten är öppen, och du tar trappan upp och sen direkt till höger. Jag skriver detta för att jag själv inte var helt säker på om jag kommit rätt, och om det var öppet och så. Fotografins hus har för övrigt också en fin samling foton till salu, om man är på jakt efter såna.

En utställning som lockar mig, men som jag inte lyckats få se pga av udda öppettider (stängt på dan) är New and old possibilities av Erik BerglinNattgalleri Marie Laveau, på Hornsgatan . Konceptet är ”# Kameran på stativ, # 1-3 försök per tillfälle, # Jag avlägsnar mig så långt bort från kameran som möjligt, # Självutlösaren avgör exponeringögonblicket (10 sekunder). Visst låter det spännande?

Missa inte heller den stora utställningen på Moderna museet, Åter till verkligheten. Mestadels svartvitt, överväldigande mängd, men många stora upplevelser.

Om du är intresserad av videoinstallationer, så pågår just nu en kul sån på Bonnier konsthall av den franske konstnären Aurélien Froments videoinstallation Fickteater.

Avslutningsvis kan jag nämna att jag för att hålla mig uppdaterad använder mig, förutom av DN på stan av Fotosidans kalendarium. Tyvärr saknas en del av utställningarna ovan i denna lista just nu, men så brukar det inte vara. I kalendariet finns förstås fotoutställningar över hela landet.

Vad gäller bilderna ovan, så har jag bett om tillstånd av galleriföreståndarna att få lov att använda dessa för detta inlägg (och inget annat).

3 Comments

 1. Johanna 12 september 2009 at 16:16 #

  Åhh, Kontrast är mitt absoluta favoritgalleri också och Albiner – I skuggan av solen är fantastisk.

  Sen gillade jag Åter till verkligheten. Är ju ett stort fan av Christer Strömholm och Anders Petersen. Så den gillade jag skarpt.

  Annars är jag väldigt sugen på Austin-Texas. Får se om man tar sig iväg dit!

 2. Helena 13 september 2009 at 1:00 #

  Önskar att vi hade mer fotoutställningar här i Hbg, lite tunt med det tycker jag. Är inspirationen i botten är det perfekt att gå och boosta upp den 🙂

  Har en ny fototävling nu, eftersom du missade mina första, välkommen med ditt bidrag.
  http://kullefotoblogg.wordpress.com/2009/09/13/fototavling-vinn-ett-skylightfilter/

 3. Patrik 15 september 2009 at 10:05 #

  Johan Bävmans reportagebilder är väldigt gripande. Läste det reportage som var med i Sydsvenska för ett tag sedan med. Ingen vacker värld vi lever i när man kan göra så mot andra människor pga t ex vissa är albino eller något annat.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*