365-projekt – varför man gör det, och länkar till några favoriter

Vad är 365-projekt, och varför gör man det?

Några av er har nog sett min sajt 365: Mer än tusen ord. På den lägger jag upp bilder ur mitt 365-projekt. Vad är ett 365-projekt, undrade nån för ett tag sen. Jo, det är ett projekt som går ut på att man ska göra något varje dag under ett år. I mitt fall går det ut på att få till en bild varje dag som jag tycker är tillräckligt okej för att publicera.

Anledningarna att jag gav mig på det här är flera, men det som var viktigast för mig var att jag hade hört att det är väldigt utvecklande att jobba med sina bilder på det här sättet, för man så småningom kommer till en punkt där det inte är självklart vad man ska fotografera och att man då måste börja flytta sina gränser, och därmed förhoppningsvis utvecklas. Hittills tycker jag det stämmer, helt klart.

Självklart har jag dagar, där det känns hopplöst att komma på något, och det som kommer ut känns urtrist och oengagerat. För att råda bot på detta har jag börjat sätta veckouppdrag på mitt fotograferande, som att fota bara med vidvinkel och stort skärpedjup, eller att fota med kort skärpedjup och kort teleobjektiv. På så sätt lär jag mig min utrustning också.

Är du mer nyfiken på 365-foto-projekt – läs på Photojojo! Här får du fler anledningar till varför du ska göra det och tips på hur du kan gå tillväga.

En sista fördel är att man kommer i kontakt med andra som har liknande projekt. Här kommer några som jag tycker riktigt mycket om:

Länkar till några favoriter

365bilder.se är nog min favorit, om jag måst välja en. Det är ett samarbete mellan två fotogafer, Sonia Janson och Fredrik Welander. Sajten har som sig bör fokus på bilden för dagen, och är ovanligt snygg. Läs om de båda fotograferna, och fascineras av deras medryckande beskrivningar av sig själva och sin passion.

Projekt 365 är en annan storfavorig, också den föredömligt enkel och snygg, och med klockrena bilder rakt igenom.

Rubinara har en härlig blogg, med en  365-utmaning.

Vad gäller engelskspråkiga sajter så finns det antagligen en uppsjö, men jag har bara koll på en, som jag dock gillar skarpt: Julies McLeods  sajt 365 photos in 2009. Julie driver också en riktigt ambitös satsning att länka samla andra 365-bloggare på sin sajt. Här finns 100-tals länkar till både svenska och utländska bloggar.

På Flickr finns det fler 365-utmaningar än det går att räkna. Här är några av mina favoriter:

Tony Eccles är crazy cool, vilken talang, med många själporträtt – och mitt i 7 dödssynder som du bara itnte får missa.

Jjohn jobba med bokeh (bakgrundsoskärpa) i sitt projekt 365 days of bokeh – sååå vackra bilder.

Signaturen Elsvo jobbar med självporträtt, det måste man beundra!

Samt Bellakotak – extremt konstnärligt och vackert.

Jag tar väldigt gärna emot tips på fler!

Här är föresten min bild från idag, första april:

Abstrakt detalj

4 Comments

 1. Annika 02 april 2009 at 8:18 #

  Så sjukt ambitiöst med 365-projekt. Jag fotar ju knappt en gång i veckan! Men det skulle vara otroligt kul att dra igång själv, du gör mig riktigt sugen på det. Men ”får” man dra igång närsomhelst under året?

  Sen håller jag med dig helt om att porträtt är svårt. Inte bara att man ska bli nöjd själv med bilden, det är tillräckligt svårt. Men nu ska ju personen man fotar bli nöjd också och det verkar ibland helt omöjligt! De hittar alltid något att klaga på, dubbelhakor, snea ögon, konstiga skratt-miner osv. Men det gäller väl att hålla isär vad man själv är nöjd med och personens fåfänga.

  Återigen en lång kommentar 😉

 2. Stina 02 april 2009 at 10:05 #

  Självklart får man börja när man vill och känner för det!

  Jag diskuterade just med en annan fotograf om hur viktigt det är att man inte låter sig färgas av motivens synpunkter för att bli bra. Lätt att säga… Hittills har jag bara tänkt att det är jag som är rutten fotograf, och det är väl iofs också sant. Jag menar det är mycket man missar när man är orutinerad, och inte har koll på vinklar och så… Skönt att höra att jag inte är ensam om att få ”synpunkter”!

 3. Annika 02 april 2009 at 14:14 #

  Ja jag får ofta höra av mina vänner att jag inte har en enda normal bild på dem. Men det beror ju helt och hållet på att de tramsar och flamsar framför kameran och inte slappnar av. Eller trycker bak hela käkpartiet och hakan så det ser ut som de får dubbelhaka fast de absolut inte har det.

  Men jag vet ju när jag är nöjd och inte 🙂 Sen blir kompisarna bättre och bättre på att slappna av så bilderna blir ”normala” också 🙂

 4. Morgan 02 april 2009 at 22:45 #

  Ett bra inlägg detta och vilken spännande bild du lagt upp man får verkligen gnugga geniknölarna där…som om det hjälpte iofs…:D Många bra länkar du bjuder på här också!
  Morgan

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*