Varde ljus – att jobba med ljusets kvallitet

Jag har hittills inte riktigt fördjupat mig i ljussättningens sköna konst. Visst har jag använt blixt och reflexskärmar och annat, men helt ärligt har jag aldrigt riktigt förstått ljusets kvallitet, och hur man själv kan styra det.

I lördags, påworkhoppen om blixtfotografering som hölls av Robert Hammar fick jag dock vara med om en riktig uppenbarelse. Vi fick själva testa att ljussätta med mjukt och hårt ljus. Som ni ser på bilden nedan, så är skillnaden enorm i ljuskvallitet.

Det ena är inte mer rätt än det andra. I stället handlar det förstås om att använda rätt ljus vid rätt tillfälle. Som i de här porträtten, där det hårda ljuseti den vänstra bilden framhäver det eftertänksamma, nästan lite bistra hos min modell, medan det mjuka ljuset är utmärkt för det mer öppna, varma leende högra porträttet.

Duo ljussättning

Tyvärr missade jag min modells namn, men om du har vägarna förbi får du gärna höra av dig!

One Trackback

  1. […] Bjurström gjort. Läs vad hon kom fram till efter workshopen på hennes blogg i henne inlägg Varde ljus – att jobba med ljusets kvalitet. När du ändå besöker Stinas blogg passa då på att ta en titt på hennes underbara […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*