Veckans tips

Jag har haft fullt upp och hamnat lite på efterkälken, men nu ska jag försöka hinna ikapp, först med tips och sen med Veckans val.

Podcast
Tyvärr kan jag inte skryta med att ha lyssnat på så väldigt många podcasts den sista tiden, däremot har jag lyssnat på en som var väldigt bra. Förr förra veckans avsnitt av This Week in Photo innahåller nämligen en intervju med Flickr-kändisen Rebekka från Island. Har du inte sett hennes bilder ska du ta dig en titt. De är mycket speciella. Numera håller Rebekka mest till på sin egen sida, och inte så mycket på Flickr. I Twip-intervjun berättar Rebekka för Fred Johnson hur hennes Flickr-kändisskap startade, och vilka följder (positiva och negativa) det fått, vad hon valt att göra med det, och mycket mer. Hon berättar också om sin syn på självporträtt, som hon jobbat mycket med, hon skriver också en avhandling om just detta. Intervjun har även en fortsättning, men jag gillade den första delen mest.

Ögongodis
Jens Johansson har gjort det igen (bildspel på Flickr) Oj vad jag njöt av att ögna igenom hans finstämda porträtt av modellen Malin (bilderna på Jens blogg high on iso) .

Utvecklas som fotograf
Jag har tidigare tipsat om boken ”Konsten att ta vinnande bilder” av Göran Segeholm. Nu har jag läst ut den och kan bara konstatera att den är det bästa jag läst i genren, och jag har läst en del. För oss som inte har möjlighet att gå långa fotoutbildningar innehåller den en guldgruva av lärdomar kring komposition och bildspråk, kring vilken typ av fotograf man är och/eller vill vara mm. Om man kan läsa det här och ta det till sig kommer man garanterat att utvecklas som fotograf. Även om en del av det Göran skriver kan vara lite jobbigt att ta till sig. I slutet av boken finns det ett kapitel som jag kommer att läsa många gånger: här går Göran igenom bildstilar och kompositioner som passar olika stämningar. Extremt lärorikt. Boken avslutas med exempel på projekt man kan starta. Perfekt för oss som ofta lekt med tanken att att jobba med projekt, men inte riktigt vetat hur och vad.

Bloggar
Digital Photography School är en en av de få bloggar jag prenumererar på där jag nästan läser vartenda inlägg som publiceras. Det mesta du kan tänka dig vilja kunna om foto kan du lära dig här, och man kan även läsa om nya produkter mm. Det är kortfattat och begripligt, utan att sakna djup. I veckan publicerades t.ex. en artikel om när man ska använda manuell exponering, som precis exakt illustrerar vad jag menar.

Om du är minsta intresserad av mode, porträttfoto och gatufoto, gärna i kombination ska du kolla på Lookbook.nu. Visst kan man bli galen på att modellerna är så purunga, men det väl mest avundsjuka ;-). Hur som helst är det grymt inspirerande, och en väldigt levande blogg med 10-20 uppdateringar om dan.

Mer inspiration
Igår, lördag, deltog jag i en workhop om blixtfotografering som hölls av Robert Hammar. Blixtfoto är något som jag tidigare ganska mycket avfärdat, men som visade sig vara hur kul och intressant som helst. Inte bara lärde jag mig massor i ämnet, jag fick nya kontakter, och bäst av allt, en hel massa inspiration att testa nya saker. Här kommer en bild som jag tog under workshoppen, som jag inte riktigt kan fatta att jag tagit.

Michaela Nilsson

Modell: Michaela Nilsson
Make up: Hillevi Dahl
Ljus: Robert Hammar

7 Comments

 1. Jens 01 mars 2009 at 23:01 #

  tack för de varma orden!

 2. Robert Hammar 02 mars 2009 at 12:43 #

  Hej Stina!

  Tack för länkningen och ditt deltagande på workshopen. Hoppas du fick utbyte av workshopen och är nöjd med ”leveransen” av nya kunskaperna.

  Bästa hälsningar!

  Robert

 3. Stina 02 mars 2009 at 14:19 #

  Tack själv Robert! Jag inser att jag har enormt mycket kvar att lära, särskilt vad gäller exponeringsbitarna. Men viktigast av allt, jag fick upp ögonen för ljussättning med blixt, och jag fick mängders med inspiration att jobba vidare med. Jag är helnöjd med dagen. Det var så himla kul att få testa på allting. Kul gäng också. Så tack än en gång!

 4. Pontus 02 mars 2009 at 17:09 #

  Kul att du gillade kursen du va på. Då räknar vi med mer blixt bilder från dig i fortsättningen.

 5. Stina 02 mars 2009 at 17:21 #

  Det kommer det garanterat att bli!

 6. Grace Olsson 03 mars 2009 at 16:09 #

  KÄRA STINA,
  Jag tycket om träffa dig.

 7. Stina 03 mars 2009 at 18:24 #

  Detsamma, Grace, detsamma!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*