När olyckan är framme – billig försäkring för objektiv

Häromdan tappade jag fotfästet på den snorhala trappan på väg ut från lunchrestaurangen, och drattade på rumpan. På axeln hade jag som vanligt min kamera, och på den mitt ”nya” 20 mm-objektiv. När jag kom på fötter var det första jag gjorde att titta på linsen och den såg ut så här:

Sprucken

Nu är det som tur är så att alltid har ett Skylight eller UV-filter på mina objektiv. Jag har lärt mig att det ska skydda objektivet just från att gå sönder om kameran får en smäll. Fördelen är att byta ut ett filter är betydligt billigare än att köpa ett nytt objektiv.

På senare tid har jag läst och hört om fotografer som tycker att det är helt meningslöst att ha filter framför ett objektiv. När det gäller ovan nämnda filter, så har de säkert helt rätt i att filtret inte har nån inverkan på bildens kvallitet. En del har också invändningar mot att sätta en bit ”billigt glas” framför den dyra, fina optiken. Vad är då meningen med att köpa dyra gluggar? Säkert befogat det också, och jag försöker hålla mig till märken som B+W och Tiffen, när jag köper filter, just av den anledningen.

Självklart har jag (fram till häromdan) funderat på om jag är övdrivet försiktig som alltid ser till att ha filter på mina objektiv, men nu har jag fått bevis för att det är en mycket billig försäkring.

Avslutningsvis så fick jag inte själv av det krossade filtret, så jag tog med mig kameran till Kameradoktorn (jo, jag vet att det är en Nikon-affär, men det är den enda kameraaffären i närheten av där jag jobbar. Killarna på Kameradoktorn är föresten så trevliga och kunniga att jag många gånger funderar på att byta till Nikon bara av den anledningen). Där fick jag hjälp att knacka bort det krossade glaset och få loss filterringen utan att gängorna gick sönder. Självklart köpte jag ett nytt B + W-filter som åkte på direkt.

5 Comments

 1. Morgan 23 februari 2009 at 17:27 #

  Filter är absolut en bra försäkring, det är samma för mig eftersom jag är ute i skogen mycket har jag filter på mina objektiv annars är det lätt man råkar köra kameran in i en gren och repa linsen om inte annat. Tur att din kamera och objektivet höll för övrigt. Jag hoppas att du inte slog dig heller för en kamera kan man alltid ersätta.
  Morgan

 2. Stina 23 februari 2009 at 22:45 #

  Tack för omtanken, Morgan! Jag landade på en portmonä som jag för en gångs skull hade i bakfickan. Inga allvarligare skador än ett blåmärke, dock 🙂

 3. Annika 24 februari 2009 at 9:28 #

  Jag tycker det är en självklarhet att ha filter på objektiven, det har jag på alla mina. Man vet ju aldrig när olyckan är framme, som i ditt fall (med betoning på fall?).
  Det var ju ingen dålig skada ditt filter fick. Men tur att du, kameran och objektivet klarade sig 🙂

  Förresten. Det verkar inte som att bloggkoll gillar dig, dina inlägg dyker inte alltid upp där. Har märkt nu flera gånger att jag missat dina nya inlägg och det är ju inge roligt. Sökte på din url och det finns fyra olika på bloggkoll, men samma adress. Vilken är den fungerande egentligen?

 4. Stina 24 februari 2009 at 15:30 #

  Ytterst märkligt. Jag har två stycken i mina inställningar, de två jag har. Men i sökningen dyker som du säger 4 st upp. Några har prenumeranter andra inte. Alla leder vidare till den rätta adressen. Tack för att du påpekade det, jag ska ta och maila Bloglovin om detta!

 5. Jens 24 februari 2009 at 21:04 #

  filter i all ära till och med ett fin B+W filter gav mig flare 😛

  jag har hoya filter på min nikon 24-70 och 70-200 vr 😀 finns så mkt annat jag vill ha än filter! en av de svårare sakerna att motivera att fixa för mig 😛

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*