Veckans tips

Här kommer några snabba tips för den här veckan.

Veckans podcast
Trots att veckans avsnitt av TWIP (This weak in photo) var trevlig lyssning som vanligt, så är veckans tips vad gäller podcast solklart för mig. Av en slump hittade jag nämligen föreläsningar i fotohistoria av Jeff Curto från College of DuPage. Både lärorikt och inspirerande på en gång, och ganska lättsmält. Har man en iPod med bra skärm, så kan an ta del av illustrationer/foton under tiden man lyssnar.

Veckans blogginlägg
Här finns det ju ofantligt mycket att välja mellan, men det som satte sig mest den här veckan är Alicia Swedenborg underbara svit med bilder från en modefotografering (?). Gillar du barock och high key ska du kolla på dessa bilder. De är helt enkelt underbara. När jag ändå är igång så passar jag på att tipsa om iHannas fina homage till fotografen Sune Jonsson, som gick bort i helgen.

Veckans utställning
Jag har förvisso bara kommit iväg på en enda utställning, men den är väl värd att bli veckans val. Alla som är intresserade av foto, och svartvitt porträttfoto i synnerhet beordras härmed att ge sig till Nationalmuseum för att titta på Hans Hammarskiöld-utställningen som pågår där just nu. Den är gratis, så du har inga ursäkter att inte gå.

Veckans tips för bloggskribenterge mig hela blogginlägget i min RSS-läsare!
Det här tipset funderar jag på att göra till ett stående tips. Jag tror inte jag är särskilt ensam om att samla mina favorit-bloggar i en RSS-läsare, i mitt fall Google Reader. På det sättet får jag direkt reda på  (eller nästan) vilka bloggar som uppdaterats och med vilket innehåll. Jag läser mina bloggprenumerationer i Google Reader, och klickar mig mycket sällan vidare till själva bloggen. Huvva, tänker den ambitiöse bloggskribenten, hur slår det mot min statistik? Lugn bara, det går att mäta med t.ex. verktyget Feedburner.

En hel del bloggare har dock valt att ställa in sin blogg så att enbart det första stycket visas, inga bilder och inget annat. Jag kan tänka mig att de som har reklam, eller skriver på Metro- eller Veckorevy-bloggar, där en del av, eller hela syftet är att driva trafik till modersajten, har krav på att det ska vara så här. Jag tycker dock att man ska ta sig en ordentlig funderare på om man verkligen uppnår syftet med detta. Jag tror nämligent att de flesta gör som jag, dvs struntar i att klicka sig vidare, och läser de bloggar som kommer i sin helhet och därmed är lätttillgängliga. Det ska MYCKET till för att jag ska klicka mig bort från min Google-reader, och det händer väldigt sällan.

Om du inte vet hur den här inställningen ska vara, så hittar du den i ditt verktyg under Inställningar. I Word Press klickar man på Inställningar/Läsa och sedan på Inlägg i (syndikerings)flödet visas som Hel text.

Och nej, Bloglovin funkar inte för mig som godtagbar prenumerationstjänst för bloggar. Dels får jag bara upp de bloggar som är anmälda till tjänsten och t.ex inte de internationella bloggar som jag vill prenumerera på och dels får jag inte upp hela inlägg i tjänsten. Men jag kanske helt har missförstått…

20090131_0107

6 Comments

 1. Mattias Swenson 01 februari 2009 at 20:41 #

  Tja Stina!

  Det går att lägga till vilka bloggar du vill (som har RSS) till Bloglovin’. Så här gör du: Du går till ”bloggar”-fliken och skriver in bloggens url och wips! så har vi hittat den och så kan du börja prenumerera på den.

  /M

 2. Stina 01 februari 2009 at 23:19 #

  Aha, jag misstänkte lite att jag inte letat runt tillräckligt mycket. Tack för tipset! Nu får jag lov att ändra i min text. Men du, Mattias, hur får jag upp hela bloggen, som i Reader? Om det går, ska jag gärna byta, för jag gillar idén med Bloglovin!

 3. Jens 02 februari 2009 at 1:15 #

  när ska du ge lime-killarna en chans 😉

 4. Stina 02 februari 2009 at 9:44 #

  Bra att du påminner, Jens, ge mig en adress!

 5. Morgan 02 februari 2009 at 21:33 #

  Oj, här fanns det många tips! -Kul! Du har verkligen fått fart på din blogg ju och jag är trogen besökare i den mån jag har tid. I helgerna är jag sällan hemma så då är tillgången på data begränsad. Men jag gör så gott jag kan för att kika in här…jag gillar din blogg och dina bilder är kanon!
  Morgan

 6. Jens 03 februari 2009 at 13:18 #

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*