Grejjen med Flickr – eller Flickr for Dummies (del 1 av 2)

Det här inlägget skrev jag för snart ett år sen, på mitt förra jobbs blogg. Eftersom inlägget fortfarande känns ganska aktuellt så publicerar jag det igen, aningens modifierat.

Det här är ett inlägg för dig som funderar på vad Flickr egentligen är, och hur du kan använda det. Så mycket mer aktuellt, som jag själv nyss startat en Flickr-grupp, och inom en mycket snar framtid kommer att välja veckans bilder därifrån.

Detta är det första av två inlägg.

Har du funderat över vad som är grejen med Flickr? Eller rent utav hela prylen med communities? Här kommer ett försök i två delar att belysa det förra och därmed också förhoppningsvis det senare.

Först och främst några ord om vad Flickr är, för den helt oinsatte. På http://www.flickr.com hittar du världens största webbplats för fotodelning. Inte bara kan man ladda upp sina bilder för att visa dem för vänner och bekanta, men man kan skaffa sig nya kontakter och utbyta erfarenheter kring bilder. För den riktigt passionerade amatörfotografen och fotoälskaren är Flickr en plats där man kan visa upp sina bilder, få bildkritik och ge bildkritik till likasinnade. För andra är det helt enkelt ett sätt att visa sina bilder för familj vännaer och bekanta. Användningsområdet är alltså ganska brett.

Att skaffa ett Flickr-konto är gratis, men om man vill lägga upp mycket bilder och organisera dessa i sk sets, då ska man skaffa sig ett pro-konto.

Innehållsmässigt är Flickr förstås enormt stort. Jag ska inte sticka under stol med att det finns fantastiskt mycket halv- och heltaskiga foton på sajten. Bilder som har stort värde för de närmast sörjande, givetvis, men inget, eller nästan inget för resten av världen. Vid första inloggningen blir man därför överväldigad. Min egna första tanke var ”hur hittar jag nånting som är sevärt i allt det här”?

I allt detta överflöd av fotografiskt material så finns det faktiskt några enkla vägar att hitta bilder i världsklass. Det man ska börja med är att klicka på länken ”Explore” längst till höver i toppmenyn. Klicka igen, och en ny bild visas, osv. Vill du ha ännu mer? Klicka dig vidare in på ”More interesting photos from the last 7 days” från Explore-sidan. För ännu fler, titta in i kaledern på samma sida, till höger om bilden.

På Explore-sidan kan man även hitta Flickrs kartsökning, en bit ner. Här kan man kika in på sin hembyggd och se bilder. Eller varför inte, kolla in nästa resmål, för att få ett hum om vad som är sevärt på där innan avresa.

Bilderna som visas på Exploresidan och på kartan (om man valt visning av filtrerad på ”Interestingness”) är oftast enastående på ett eller annat sätt. Ibland som sagt rent av riktiga mästerverk. Visningen på dessa sidor styrs av ett fenomen som på Flickr-språk heter just ”Interestingness” som i sin tur är en automatiserad sökalgoritm. Mer om detta i nästa inlägg.

Om du utforskat Explore till fullo och tröttnat på alla vackra bilder och vill bilder med andra infallsvinklar så ska du kika på länken ”Groups” i toppmenyn. En grupp på Flickr är en bildpol som kan vara tematisk (Stockholmsbilder, Nattbilder, Natrubilder, Gröna bilder) men inte behöver vara det. Även på denna sida finns tips från Flickr på intressanta grupper. Vill man inte klicka sig igenom tusentals ointressanta bilder, så börjar man här. Man kan förstås också kika på de grupper som Explore-bilderna tillhör (det ser man i högerkolument när man klickat sig in till bilden) för dessa brukar hålla ganska bra klass.

Börjar det bli dags att lägga upp egna bilder och dela med sig till andra? Då ska du läsa nästa inlägg 😀

Min mest populära bild på Flickr, har blivit sedd över 4000 9000 ggr:

Regnig gata på söder

6 Comments

 1. HDR-fotografen 27 januari 2009 at 23:35 #

  En riktigt najsing bild. Jag förstår att den blivit sedd så många gånger.

 2. Annika 28 januari 2009 at 9:12 #

  Vilket bra inlägg! Nu har jag iofs haft flickr ett bra tag, men mest för backup och lagra bilder som ska upp på bloggen. Det där explore har jag undrat jättelänge över vad det egentligen är till för. Ser framemot nästa inlägg också 🙂

 3. Stina 28 januari 2009 at 22:27 #

  Tack! Den är tagen på frihand faktiskt. Det ser man om man tittar noga på husen. Själv är jag lite trött på den, men jag förstår att den är poppis 🙂

 4. Stina 28 januari 2009 at 22:58 #

  Annika: en liten varning – man fastnar lätt i Flickr-träsket 🙂 Så plötsligt är all tid uppäten, hehe.

 5. iHanna 29 januari 2009 at 23:55 #

  hej Stina,
  jag har lagt till både denna blog och ditt årsprojekt till min rss-läsare och tycker verkligen om alltsammans! så kul att se fina bilder tycker jag. jag tycker att jag nästan aldrig ser dåliga bilder på flickr, men så lägger jag bara till såna personer som tar bra bilder bland mina kontakter och det är mest dem jag kollar på förstås.

  en annan sak med polerna, det som är kul med dem är att vad man än blir intresserad av så finns det en grupp och tusen andra som gillar samma sak, t.ex. bokeh, svartvit fotografering, diptyker, etc. att se på bilder lär man sig ju också mycket av. iaf, kom gärna och besök min blog – jag kommer tillbaka till dig fler gånger! 🙂

 6. Stina 30 januari 2009 at 11:25 #

  Tack, Hanna! Jag gjorde precis som du, la till dig i min rss, och jag funkar precis som du, jag kollar på det jag gillar och struntar i resten. Håller med om att man lär sig supermycket. Jag kommer också definitivt att återkomma till dig!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*