Jag och mitt fotograferande

Jag började fotografera när jag gick i gymasiet, för mer än 20 år sen. Jag ärvde min pappas fotointresse och hans gamla Pentaxkamera. Min första egna kamera var en Nikonsystemkamera. På den tiden var det film som gällde. Jag lärde mig att framkalla svartvita bilder själv, något som jag har nytta av idag, trots att jag sen många år gått över till digitalfoto.

När digitalfotot blev tillgängligt för vanliga dödliga, så skaffade jag mig en Minolta Dimage på 3 megapixel, som inte var systemkamera, utan kompakt semisystem, eller vad det heter. Den var, kan jag konstatera så här i efterhand, helt värdelös. Långsam var den, hann inte med i fokuseringen och tog eoner av tid för att spara om man drog upp upplösningen. Alla bilder jag tagit med den är grådaskiga.

Min första digitala systemkamera var en Canon EOS 350 D. En riktigt bra kamera att lära sig digitalfotots grunder med. Numera har jag uppgraderat till Canon EOS 40 D, som jag är galet nöjd med.

En sak har jag lärt mig: man ska satsa på riktigt bra optik för det är det som gör skillnaden. Om man vill ha zoom, vilket är praktiskt, så är det tyvärr snordyrt. Oftast tom dyrare än kameran. Om man vill jobba med fast optik, så kommer man billigare undan, om man vill åt den där riktigt skärpan och ljuskänsligheten.

Sen en tid tillbaka använder hag konsekvent camera raw (det formatet finns bara i systemkamror). Därefter bearbetar jag bilderna i Adobe Bridge, som följer med Photoshop (Lightroom går lika bra och är billigare). I detta program jobbar man med bilderna på samma sätt om i mörkrummet, med att korrigera exponering, vitbalans, skuggor, kontraster och mättnad. Otroligt kul! Man blir också bättre på att ta bort bilder som är dåliga.

Jag har lärt mig en hel del mer om foto genom att läsa en bok av Scott Kelby som heter Digitalfotografi. Snabb och enkel information som man har nytta av direkt. Där får man mycket bra tips om utrustning också. Photoshop har jag fördjupat mina kunskaper i med hjälp av Photoshop för digitalfotografer av samma författare. Fördelen är att man kan slå upp ett ”trick” som man vill göra, och läsa sig till steg för steg hur man gör. Suveränt! Sist men inte minst så lyssnar jag på ”Tips from the top floor” i min Ipod till och från jobbet. Helt gratis, proffsiga tips.

Hoppas du prenumererar på min fotoblogg (se längst ner på sidan)! Dina kommentarer är alltid välkomna!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*